Frederik Backaert heeft vrede moeten nemen met een tweede plaats in de 34ste editie van de Tro-Bro Léon. In een sprint met twee moest de 27-jarige Oost-Vlaming van Wanty-Groupe Gobert na 203,9 kilometer in Lannilis het onderspit delven voor de 30-jarige Fransman Damien Gaudin (Armée de Terre). Zeven seconden later won de Fransman Benjamin Giraud de sprint om de derde plaats.
De Tro-Bro Léon, doorheen het westen van Bretagne (Finistère) en deels over onverharde wegen (25 stroken), deed zijn naam van zware wedstrijd alle eer aan. In het eerste wedstrijduur lag de snelheid heel hoog en slaagde niemand erin om weg te rijden. Pas na 60 kilometer konden Quentin Pacher, Luuc Bugter en onze landgenoot Sander Cordeel een ontsnapping op touw zetten. Veel ruimte kreeg het trio niet van het peloton en op 70 kilometer van de finish volgde de hergroepering. De Deen Mathias Krigbaum sprong daarop weg, maar meer dan enkele kilometers zou hij het niet uitzingen. De aanval van Gaudin, die Backaert zag aansluiten, was wel de goede. Het duo werkte vlot samen en hoewel AG2R en FDJ hard werkten in de achtervolging, zouden de vluchters voorop blijven.

Met een late uitval probeerden Stijn Devolder en Anthony Delaplace nog naar voren te springen, maar zonder succes. Gaudin en Backaert sprintten voor de zege en de Fransman toonde zich met gemak de snelste.

Bron: HLN

1 Damien Gaudin (Fra) Armee de Terre 4:50:22
2 Frederik Backaert (Bel) Wanty - Groupe Gobert 0:00:02
3 Benjamin Giraud (Fra) Delko Marseille Provence KTM 0:00:07
4 Laurent Pichon (Fra) Fortuneo - Vital Concept
5 Kevin Le Cunff (Fra) HP BTP - Auber 93
6 Mathias De Witte (Bel) Cibel - Cebon
7 Arnaud Demare (Fra) FDJ
8 Damien Touze (Fra) HP BTP - Auber 93
9 Sylvain Chavanel (Fra) Direct Energie
10 Hugo Hofstetter (Fra) Cofidis, Solutions Credits
21 Stijn Devolder (Bel) Veranda's Willems Crelan 0:00:10